Kom pletter og misfarvninger til livs med en billig gulvslibning

27 februar 2021 Astrid Pedersen

Når et trægulv bliver slidt, og det ikke har fået den fornødne pleje igennem et længere stykke tid, vil det tydeligt kunne ses i træværkets overflade. Især hvis gulvet enten er olieret eller behandlet med sæbe – to populære behandlings former som hver især fremhæver træværkets karakteristika på smukkeste vis.

Desværre vil et olie eller sæbe behandlet gulv typisk være en del sartere i overfladen end et lakeret gulv. Dette skyldes at træværket udelukkende er beskyttet af den hinde af sæbe eller olie som blev dannet i dets overflade i forbindelse med den seneste behandling. Hvis ikke denne hinde på ugentlig basis forstærkes og genopbygges gennem vask med særlig sæbe vil den hurtigt gå til. Og så er gulvet særligt sårbart over for omgivelserne.

Pletter, skrammer og slidspor – tydelige tegn på slitage i et trægulv

Slitagen vil typisk fremstå i form af pletter fra spildte væsker, som suges ned i træværkets porøse fibre, og gråligt matte slidspor som aflejres i gulvets overflade idet støv og skidt trædes ned i denne.

Samtidig vil især sæbe behandlede gulve, som måske hidtil har nydt UV beskyttelse fra overflade behandlingen, begynde at fremstå gullige og grimme der hvor lys indfaldet fra vinduer og andre glas partier er mest kraftigt. Dette skyldes et fænomen som kaldes solfalming. Og i lighed med pletter, skjolder og slidspor kan disse misfarvede plamager ikke vaskes væk.

Hvordan bliver mit trægulv pænt igen?

Du behøver dog ikke at fortvivle selv om du kan nikke genkendende til oven for beskrevne tegn på slid. Dit trægulv kan nemlig med stor sandsynlighed komme til at stå rigtig flot med en gulvafslibning og en ny efterbehandling med sæbe eller olie – eller måske med lak eller fernis. Du behøver blot at kontakte din lokale gulvmand for et tilbud på en billig professionel gulvafslibning – læs mere på bloggen forslagtilhjemmet.dk.

Flere Nyheder