Kan du bruge gulvet med det samme efter en gulvafslibning?

Hvis du har den opfattelse, at du kan vade henover gulvet med det samme, efter det er blevet slebet ned, så tager du fejl.

Det drejer sig ikke om, at håndværkerne lige skal fjerne deres værktøj og komme væk, og det er sådan set heller ikke på grund af, at man lige skal have fejet efter og gjort det vigtigste rent på gulvet.

Årsagen er sådan set det, som man gør, efter man har fået foretaget en god gulvafslibning: Man efterbehandler gulvet.

Betragt det ligesom at se et sår, der er blevet behandlet. Dette sår skal også have tid til at hele sig, og dette gøres bedst og hurtigst med et plaster eller en bandage, og så skal armen helst være i ro herefter.

Det samme gælder gulvet, for når det er blevet slebet ned, er det jo også som et åbent sår. Måske ser det flot ud, men det er jo fordi, man er nået nede til det ubrugte gulv, der aldrig har været udsat for vind, vejr, slitage eller andet, og dette skal det forberedes til.

Derfor efterbehandler man gulvet efter en gulvafslibning med, netop, en efterbehandling. Efterbehandlingen kan foretages med forskellige metoder, udstyr og materiale, hvor man især ser lud, lak og olie blive benyttet.

Din gulvafsliber vil bedst kunne bedømme, hvilken slags efterbehandling, dit gulv skal have, og det drejer sig blandt andet om trætypen, og hvor meget af gulvet man har brug for at slibe ned for at komme ned til noget ubrugt og ‘nyt’ gulv.

Så når gulvet har fået en efterbehandling, skal det have tid til at hele, og denne helings-proces kan tage mange timer og måske hele døgn, før gulvet er klar til brug igen.

Således skal du vente noget tid med at sætte møblerne og eventuelt lægge gulvtæpperne ind i de rum, hvor der er blevet slebet gulv ned, før gulvafsliberen siger, at gulvet igen er klar til brug.