3 kendte danske arkitekter

Drømmer du om at blive arkitekt? Det kræver meget disciplin, indsigt i byggeteknik, materialer og kendskab til alt fra matematik til byggeplaner og meget mere.

Men hvis man først begiver sig ind i en verden af arkitektur og slår sig fast på, at det skal være ens levevej – enten som passion eller stædig vilje – så kan man ende med at efterlade sig nogle aftryk af specielt bygninger i forskellige brugsformer og stilarter, som kan danne skole for kommende generationer af arkitekter og som bestemt er et større mindesmærke for ens tilstedeværelse i denne verden, end en statue ville kunne gøre det.

Derfor er denne artikel dedikeret til tre kendte danske arkitekter, som i deres levetid har markeret sig i både hjemlandet og udlandet.


1) Arne Jacobsen

Du har sikkert stødt på hans navn før, og denne københavnske arkitekt nåede i sin 69-årige levetid at skabe alt fra mindre huse i Danmark til større bygningsmonumenter. Han var også blandt pionererne, når det kom til at indføre modernismen i arkitekturen i DK.

Blandt disse kan fremhæves hans samarbejde om at skabe rådhuset i Århus.

 

2) Bjarke Ingels

I en alder per 2018 på blot 43 år har den danske arkitekt, der er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, gjort sig markant bemærket med sine arkitektoniske mesterværker, der er skabt under hans firma, Bjarke Ingels Group.

Blandt hans skabelser kan blandt andet nævnes mange byggerier i Ørestaden på Amager. 

 

3) Jørn Utzon

Selv hvis navnet ikke ringer en klokke hos dig, så har du med største sandsynlighed set den danske arkitekts mest berømte værk: Operahuset i Sydney.

Den bygning er blandt de primære elementer, man fremhæver, når man tænker på Australien, selvom Sydney ikke engang er landets hovedstad (det er byen Canberra).

Så her kan man tale om en dansk arkitekt, der har gjort sig umanerligt meget bemærket udover den danske landegrænse.

Jørn Utzon døde i 2008 i en alder af 90 år.